Centrul de Consiliere și Sprijin pentru Părinți și Copii „ALMA”

Fundația Dezvoltarea Popoarelor Filiala Cluj (FDP Cluj)
JUDEȚE:
Cluj
Localități:
Cluj-Napoca
RISCURI:
Educaționale
Sociale
Sănătate
Economice
Locuire
SERVICII:
Educaționale
Sociale
Sănătate
BENEFICARI
Beneficiarii serviciilor oferite în cadrul Centrului de Consiliere și Sprijin pentru Părinți și Copii „ALMA” sunt copii care locuiesc în zona Pata-Rât, comunitatea „Rampa” și familiile lor. Profilul acestora este caracterizat de sărăcie extremă și implicit, nevoi de bază neacoperite, carențe educaționale, absența unui loc de muncă stabil, venituri fluctuante, probleme de sănătate, comportamente adictive, relații intrafamiliale conflictuale.
Activități și servicii

Prin intermediul serviciilor oferite în cadrul Centrului de Consiliere și Sprijin pentru Părinți și Copii „ALMA” este urmărită îmbunătățirea condițiilor de viață și integrarea socială și școlară a copiilor și familiilor din comunitatea Pata-Rât – zona rampa de gunoi, utilizând intervenții țintite pe cinci dimensiuni: sănătate și igienă; nutriție adecvată; creștere și îngrijire responsabilă; securitate și siguranță; oportunități de educație timpurie.

Abordarea are în centru familia – pornind din perioada sarcinii, sprijin pentru mame și bebeluși, copii între 2-3 ani și 3-6 ani și include activități integrate – sociale, educaționale, medicale.

Pentru a facilita accesul tuturor familiilor din zonă la serviciile centrului, activitățile centrului se desfășoară în Unitatea Mobilă, compusă din containere modulare amplasate în comunitatea Pata-Rât. Odată înțelese serviciile și beneficiile acestora, rezidenții din zona rampei de gunoi le solicită la nevoie.

În cadrul centrului, copiii beneficiază de activități socio-educative, dar și non-formale (ateliere de lucru manual, de creaţie, de tip STEM, etc). Pentru copii, sunt derulate, de asemenea, activități de igienizare, ludice și de socializare. La nevoie, se asigură accesul la tratamente medicale, sunt furnizate articole de îmbrăcăminte și încălțăminte sau produse igienico-sanitare necesare creșterii și dezvoltării copilului. Activitățile dedicate copiilor cu vârste între 2-3 ani substituie nevoia de a trimite copiii la creșă, deoarece în cadrul Unității Mobile, amplasată în comunitate, există profesioniști care se ocupă de copii, punând bazele pentru o educație timpurie. Includerea copiilor în activitățile serviciului social încă de la vârste fragede va crește șansele acestora de a avea un parcurs educațional normal în sensul în care, fiind implicați în activități educaționale, vor fi obișnuiți și pregătiți pentru momentul în care vor ajunge la școală. De asemenea, aceste activități vin în ajutorul mamelor, oferindu-le sprijin în îngrijirea, creșterea și educarea copiilor.

Părinții beneficiază de consiliere individuală și de grup. Scopul întrevederilor este de informare, educare, conștientizare, responsabilizare vizavi de nevoile copiilor,  valorizare  a educației și pentru depășirea unor situații dificile care afectează relațiile familiale. O componentă importantă este continuarea dezvoltării abilităților parentale prin intermediul atelierelor pentru bebeluși și mame. Familiile sunt monitorizate și evaluate în cadrul vizitelor săptămânale.

În paralel, sunt derulate și activități în comunitate pentru informarea, responsabilizarea și sensibilizarea privind problematica copilului și a familiei, a aspectelor legate de starea de sănătate, pentru promovarea serviciilor oferite și pentru stabilirea relațiilor de colaborare cu persoane de referință din comunitate, instituții și alți actori sociali.

Adaptări La Pandemia Covid-19

Pandemia a schimbat drastic viețile familiilor din Pata-Rât, amenințând la scară largă cele mai vulnerabile dintre familii. Pe măsură ce școlile, grădinițele și creșele s-au închis, nevoia de participare la activități educaționale s-a resimțit în comunitate, dar și nevoia de hrană a crescut considerabil, deoarece copiii aveau asigurată cel puțin o masă pe zi, dar și gustări în cadrul activităților la care participau în mod constant. Pe lângă sistarea activităților educaționale, mulți dintre membri comunității au rămas fără nicio posibilitate de a obține vreun venit.

În perioada martie-iunie 2020, activitatea echipei FDP Cluj în Unitatea Mobilă și munca de teren a fost considerabil restrânsă. Pe parcursul acestei perioade, una dintre activitățile de bază a constat în monitorizarea stării de sănătate, în special a bebelușilor și copiilor, asigurarea de scutece de unică folosință, lapte praf, sprijin medical, pachete cu hrană și produse igienico-sanitare. De asemenea, au fost realizate informări și discuții punctuale în vederea menținerii comunicării cu familiile.

BENEFICIARI 2020: 85
REZULTATE

- 40 de copii, cu vârsta cuprinsă între 2 și 6 ani participă la programe educaționale specifice vârstei;

- Săptămânal, minimum 15 mame au beneficiat de sprijin, consiliere psihologică și produse pentru bebeluș (scutece, îmbrăcăminte, cărucioare, );

- 7 copii au fost incluși în sistemul de învățământ, în clasa zero;

- 10 copii au fost înscriși la medicul de familie;

- 5 mame au fost monitorizate pe timpul sarcinii;

- Au fost realizate activități lunare de informare în comunitate, pe teme de interes pentru beneficiari;

- Au fost realizate vizite zilnice de către echipa de specialiști la domiciliul beneficiarilor;

- Lunar, aproximativ 80 de beneficiari au participat la activitățile desfășurate în cadrul centrului.

Lecții invățate

Copilul este agent de schimbare în familie, iar intervenția asupra lui este esențială.

Pentru o intervenție de succes:

- Este necesară implicarea activă a beneficiarilor în procesul de asistare.

- Trebuie menținută motivația lor pentru schimbare.

- Trebuie create și consolidate relațiile cu beneficiarii.

„Lecția principală ar fi că facem acest lucru împreună. Deci, nu facem pentru ei și ei nu fac pentru noi; este nevoie de servicii integrate și de a dezvolta o relație. Atunci când mamele vin la noi cu copiii... devine mai ușor să îi dea la alte programe pentru că știu deja, ne cunosc, a fost creată deja o relație de încredere și le este mai ușor să treacă de la o etapă la alta.” (Reprezentant al Centrului de Consiliere și Sprijin pentru Părinți și Copii „ALMA”)


PARTENERI
Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca (DASM), prin asigurarea spațiilor necesare derulării activităților, a hranei pentru copii precum și a transportului acestora. De asemenea, există parteneriate încheiate și cu: DGASPC Cluj, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Cluj-Napoca; Universitatea Babeș Bolyai – Facultatea de Sociologie și Asistență Socială și Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Școala Gimnazială Traian Dârjan; Școala Elf; Asociația Food Waste Combat Cluj; Asociația Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca.
SURSE DE finanțare

Buget local

ONG-uri internaționale

Altele
Anul
înființarii:
2014
Număr
beneficiari:
5.000
Număr
angajați:
14
Număr
voluntari:
2
Descarcă MODELul
Distribuie modelul

Warning: Undefined variable $post in /home/WWW/comunitate.copii.ro/htdocs/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(115) : eval()'d code on line 2

Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/WWW/comunitate.copii.ro/htdocs/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(115) : eval()'d code on line 2

Modele similare

This website is co-financed by the European Social Fund, through Operational Program "Administrative Capacity" 2014-2020.
www.poca.ro

MySMIS/127380
The content of this website does not necessarily represent the official position of the European Union. The entire responsibility for the correctness and consistency of the information presented lies with the initiators of the website.
© Copyright 2023 ANDPDCA
Acest site cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.  
www.poca.ro

MySMIS/127380
Conținutul acestui site web nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene. 
Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor site-ului web.
© Copyright 2023 ANDPDCA